Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018

Η εγγραφή των παιδιών στις εκδηλώσεις γίνεται και τηλεφωνικά στο : 2237080269

Πρόγραμμα

20 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ.
Για να ξεκινήσει η γιορτή πρέπει να μετρήσουμε, να κόψουμε, να κρεμάσουμε, να ψάξουμε στα λεξικά, να ψάξουμε στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι.
Με τη διαχειρίστρια πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών Αντιγόνη Τριχιά.
Για όλα τα παιδιά. Με προεγγραφή.

21 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ. Όλα αρχίζουν από εδώ: Ο εγκέφαλος.
Θυμόμαστε, σκεφτόμαστε, μετράμε με αυτό το καταπληκτικό όργανο μέσα στο κεφάλι μας. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα.
Με την ψυχολόγο Αλίκη Κοσμά.
Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή.

22 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.Το παλάτι της μνήμης.
Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα!
Με τη δασκάλα Χριστίνα Φελέσκουρα.
Για παιδιά 8 – 12 ετών. Με προεγγραφή.

23 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
«ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Από το μηδέν ως το δέκα.
Δέκα σύμβολα που με τη βοήθειά τους μπορούμε να μετρήσουμε τα πάντα.
Με τη νηπιαγωγό Φωτεινή Χαντζοπούλου.
Για παιδιά 4 – 6 ετών. Με προεγγραφή.

25 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ.
Μάντεψε το βιβλίο βρίσκοντας το όνομα του ήρωα, κάνοντας παντομίμα τον τίτλο του, αναγνωρίζοντας μια εικόνα του, συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν στον τίτλο του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα. Η ομάδα με τα περισσότερα σημαιάκια κερδίζει.
Με τη δασκάλα Ελένη Παπαροϊδάμη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών. Με προεγγραφή.

27 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι κάνω κάθε μέρα.
Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλα σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί.
Με τη νηπιαγωγό Σταυρούλα Κωστοπούλου.
Για παιδιά 7 – 12 ετών. Με προεγγραφή.

29 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Ντετέκτιβς.
Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν,
καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ.
Με τη δασκάλα Ελένη Παπαροϊδάμη.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή.

30 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
«ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Το άπειρο.
Μετρώντας τον κόσμο μαθαίνουμε γι’ αυτό που είναι αμέτρητο.
Με τη νηπιαγωγό Φωτεινή Χατζοπούλου.
Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή.

3 Ιουλίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
«ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα ρούχα.
Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη.
Με τη νηπιαγωγό Σταυρούλα Κωστοπούλου.
Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή

4 Ιουλίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ.
Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία.
Με την εκπαιδευτικό Καλών Τεχνών Δήμητρα Αντωνοπούλου.
Για παιδιά 8-14 ετών. Με προεγγραφή.

6 Ιουλίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εγκλήματα.
Η παρατήρηση της σκηνής του εγκλήματος οδηγεί στη διαλεύκανσή του. Ληστείες, εκβιασμοί, περίεργα ατυχήματα πώς περιγράφονται, ποια δεδομένα οδηγούν στην επίλυσή τους.
Με τη φιλόλογο Γεωργία Δήμα.
Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή.
9 Ιουλίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
«ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα μέσα μεταφοράς.
Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα μέσα από άλλες εποχές και άλλα μέρη.
Με τη φοιτήτρια Ιστορίας της Τέχνης Ελένη Κελέση.
Για παιδιά 6 – 9 ετών. Με προεγγραφή.

11 Ιουλίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω.
Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε.
Με την ψυχολόγο Αλίκη Κοσμά.
Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή.

12 Ιουλίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Τόποι εγκλήματος.
Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μια πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού. Σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες και πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της υπόθεσης;
Με τη φιλόλογο Γεωργία Δήμα.
Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή.

13 Ιουλίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
«ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις.
Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε!
Με τη φοιτήτρια Ιστορίας της Τέχνης Ελένη Κελέση.
Για παιδιά 6 – 12 ετών. Με προεγγραφή.

16 Ιουλίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα.
Απλοί κανόνες για να μάθουμε να προφυλασσόμαστε και να μην δίνουμε εύκολα σε κανένα προσωπικά μας στοιχεία.
Με τη νηπιαγωγό Ευσταθία Ρέπα.
Για παιδιά 7 – 14 ετών. Με προεγγραφή.

18 Ιουλίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ
Μετράμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας; Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Η Χρυσομαλλούσα θα μας δείξει ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας.
Με τη νηπιαγωγό Ευσταθία Ρέπα.
Για παιδιά από 6 – 12 ετών. Με προεγγραφή.

7 Σεπτεμβρίου, 09.00 – 14.00 το πρωί και απόγευμα, 17.30 – 20.00
ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ.
Καταγράφουμε τους αποχαιρετισμούς και τα «του χρόνου» και γιορτάζουμε το κλείσιμο ενός ακόμη καλοκαιριού που περάσαμε μαζί.
Με τη διαχειρίστρια πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών Αντιγόνη Τριχιά
Για όλα τα παιδιά.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018

Δελτίο Τύπου

 Aγαπημένα δεδομένα: τα παιδιά καταγράφουν και ερευνούν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης .

Ξεκινά με ενθουσιασμό για μια ακόμη χρονιά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Το θέμα της νέας εκστρατείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.

Στα εργαστήρια αυτά οι Βιβλιοθήκες θα μεταμορφωθούν σε εργοστάσια δεδομένων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά – ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, καλούνται να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Μέσα στις Βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μάθουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο. Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών θα αποτυπώνεται στο προσωπικό ημερολόγιο που θα τους προσφέρει κάθε Βιβλιοθήκη. Επιπλέον, τα παιδιά θα αξιολογήσουν την εμπειρία τους, καταγράφοντας σε αριθμούς τους συμμετέχοντες, τα βιβλία που αξιοποιήθηκαν και άλλα στοιχεία. Μέσα από την Εκστρατεία αυτή, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία. Για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία, η Εθνική Βιβλιοθήκη παρέχει για μια ακόμη φορά στις Βιβλιοθήκες υποστηρικτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτές να μεταμορφωθούν σε χώρους εξερεύνησης και πειραματισμού, όπου τα παιδιά αρχίζουν να ξαναβλέπουν τα βιβλία ως ένα παράθυρο σε νέους κόσμους.

Με την Καλοκαιρινή Εκστρατεία και με άλλες δράσεις, η Εθνική Βιβλιοθήκη αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, με σκοπό την εδραίωση συνεργασιών ανάμεσα στις Βιβλιοθήκες της χώρας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό.

Η διοργάνωση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr και μοιράζονται τις ερευνητικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2018gr

Για περισσότερες πληροφορίες: https://network.nlg.gr/ hashtag #KE2018gr, facebook @nationallibraryofgreece,  Instagram @national_library_of_greece BD

Τις επόμενες ημέρες θα βγει το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεών μας ανά ημέρα.

Αν είσαι από 4 έως 15 ετών, δήλωσε συμμετοχή και γίνε μέρος της παρέας μας. Η συμμετοχή δηλώνεται τηλεφωνικά στο : 2237080269 ή στο mail που είναι : mail@vivl-karpen.eyr.sch.gr

Επίσκεψη του συγγραφέα Φίλιππου Μανδηλαρά στα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας.

Δελτίο Τύπου

                Μετά από πρόσκληση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου, τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Μαΐου, ο συγγραφέας Φίλλιπος Μανδηλαράς  θα επισκεφθεί τα τέσσερα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας και θα συνομιλήσει με τους μαθητές, παρουσιάζοντας κάποια από τα βιβλία του. Συγκεκριμένα στους μαθητές της  Γ΄ και Δ΄ τάξης θα παρουσιάσει  τα βιβλία του : «Δρακομανία», «Οι μύγες, τα χελιδόνια και εγώ» και «Πιάστε τους!». Με τους μαθητές της  Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης με αφορμή το βιβλίο του «Αλλόκοτες ιστορίες» θα υλοποιήσει μικρό εργαστήριο δημιουργικής γραφής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο : « Δρακομανία»

 Όλα ξεκινούν από τη φαντασία ενός νεαρού φιλόδοξου κόκκινου μυρμηγκιού το οποίο βρίσκει ένα παράξενο αντικείμενο που μοιάζει με αυγό. Μήπως είναι αυγό δράκου; Το αντικείμενο ραγίζει, τα μυρμήγκια πανικοβάλλονται και ο τυφλοπόντικας, που παρακολουθεί τις κινήσεις τους, είναι σίγουρος ότι βλέπει έναν δράκο! Ο πανικός μεταδίδεται από τον τυφλοπόντικα σε όλα τα τρωκτικά, κι από εκεί στ’ αρπακτικά πουλιά, στα ερπετά, στα χορτοφάγα τετράποδα και, τέλος, στα σαρκοβόρα. Ένας δράκος γεννήθηκε στη γη!
Τα ζώα οργανώνονται, ώστε να αντιμετωπίσουν το απόλυτο κακό, όταν το νέο φτάνει και στ’ αυτιά του Κίτρινου Βασιλιά, ο οποίος αμέσως κινεί τον πολεμικό του μηχανισμό. Βλέποντας τις πολεμικές ετοιμασίες του Κίτρινου Βασιλείου, τα γειτονικά βασίλεια εξοπλίζονται κι αυτά για μια μάχη δίχως έλεος. Μια τρελή δρακομανία έχει ξεσπάσει πάνω στη γη, όταν το κόκκινο μυρμήγκι που είχε εντοπίσει πρώτο το αυγό κάνει μια σημαντική ανακάλυψη… Θα το πιστέψει όμως κανείς;

Λίγα λόγια για το βιβλίο : «Οι μύγες, τα χελιδόνια και εγώ»

                Ξέρετε τι σημαίνει η έκφραση «βλέπω κάποιον σαν μύγα»; Ό,τι και να σημαίνει, ο μπαμπάς της Στέλλας έχει άλλη άποψη. Γι’ αυτόν, «βλέπω κάποιον σαν μύγα» σημαίνει τον σιχαίνομαι αλλά και τον φοβάμαι, θέλω τον ολοκληρωτικό αφανισμό του για να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Γιατί η μύγα κι ο μπαμπάς της Στέλλας είναι δυο όντα που δεν μπορούν να ζήσουν στο ίδιο σπίτι. Κι εδώ που τα λέμε, δεν έχει κι άδικο – μύγες στην κουζίνα, μύγες στο δωμάτιο, μύγες στο τραπέζι, μύγες, μύγες, μύγες… Έτσι η Στέλλα σκέφτεται ένα απλό αλλά θεότρελο τέχνασμα για να απαλλαγούν μια και καλή από τις μύγες: να φέρει τα χελιδόνια πίσω στις φωλιές τους…
Πώς αυτό το διαβάσετε στο βιβλίο!

Λίγα λόγια για το βιβλίο : «Πιάστε τους!».

Αγώνες-μυστήριο στο δάσος των μουσώνων.
Τι συμβαίνει στο μυστικό δάσος των μουσώνων και γιατί συγκεντρώνονται εκεί όλα τα ζώα;
Τι είναι οι αγώνες-μυστήριο των ζώων και γιατί γίνονται;
Τι δουλειά έχουν οι άνθρωποι στο δάσος;
Μήπως κάποιος πρόδωσε τα ζώα;
Ένα είναι το σύνθημα που κυριαρχεί πια στο δάσος των μουσώνων: «Πιάστε τους!»
Όμως, ποιος κυνηγάει ποιον εκεί μέσα;
Τρεις μέρες αγωνίας, άγριου κυνηγητού, απαγωγών, γέλιου και… έρωτα στο δάσος των μουσώνων. Τρεις μέρες που άλλαξαν τη ζωή όλων – ανθρώπων και ζώων.

 Λίγα λόγια για το βιβλίο : «Αλλόκοτες ιστορίες»

29 Ιστορίες Δημιουργικής Γραφής κι ένα τετράδιο φαντασίας.
Δυο συγγραφείς προκαλούν ο ένας τον άλλον να γράψει μια ιστορία με λέξεις που μοιάζουν ασύνδετες μεταξύ τους. Μια προπόνηση της φαντασίας, μια εξερεύνηση του παράλογου και της ανοησίας, μια απόπειρα απελευθέρωσης από τους κανόνες.
Μια σειρά βιβλίων με αλλόκοτες, απίθανες, ατίθασες, ανόητες, παράλογες ιστορίες κι ένα τετράδιο Δημιουργικής Γραφής, που θα σε οδηγήσουν από την έμπνευση στη δημιουργία, από τη θεωρία στην πράξη και από τη μέθοδο στο αποτέλεσμα.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και ασχολήθηκε με την κοινωνική ανθρωπολογία την εθνογραφία και τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Έχει δημιουργήσει μια μέθοδο δημιουργικής γραφής για τα παιδιά. («Εργαστήριο δημιουργικής γραφής για τα παιδιά» cd-rom και εκπαιδευτική μέθοδος, Εκδόσεις «Πατάκη’ 1998 και 2000 αντίστοιχα) και έχει γράψει και εκδώσει πολλά βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών στις Εκδόσεις «Πατάκη» και «Φυτράκη».