Κινητή Βιβλιοθήκη

Το αυτοκίνητο της κινητής βιβλιοθήκης με 4.188 τίτλους βιβλίων, cd-rom, dvd και βιντεοκασέτες, υλοποιώντας την αποκέντρωση, ταξιδεύει στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ευρυτανίας και δανείζει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές υλικό από όλες τις κατηγορίες της γνώσης. Εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας παρέχει ψυχαγωγία και πληροφορίες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο της εξοικείωσης με το χώρο της γνώσης, της πληροφόρησης και της βιβλιοθήκης γενικότερα.
Παρέχει την κατάλληλη υποδομή προκειμένου οι χρήστες να μπορούν εύκολα να εντοπίζουν, να αξιολογούν και να αξιοποιούν κάθε πληροφορία. Εξασφαλίζει την απαραίτητη υποστήριξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των σχολείων και στην εφαρμογή του αναλυτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, στηρίζοντας και προωθώντας τις νέες εκπαιδευτικές τάσεις.Παρέχει τη διασύνδεση με διάφορες πηγές πληροφόρησης χάρη στη χρήση πολυμέσων και άλλων ηλεκτρονικών μέσων και εγγυάται την άμεση προσπέλαση στις πηγές αυτές. Η κινητή μας βιβλιοθήκη αποτελεί αναμφισβήτητα χώρο συγκέντρωσης της γνώσης και της πληροφορίας συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας.

Ειδικότερα χάρη στο πλούσιο έντυπο και μη έντυπο υλικό (βιβλία, βιντεοκασέτες και cd-rom), που ταξιδεύει πάνω σε τέσσερις τροχούς, η κινητή βιβλιοθήκη δραστηριοποιείται εκτελώντας προγράμματα για την εξυπηρέτηση του εκπαιδευτικού συστήματος και της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή των μαθητών και των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Καλύπτει όχι μόνο χιλιόμετρα, αλλά και τις ανάγκες των νέων για γνώση και διασκέδαση. Κι αυτό γιατί τα βιβλία από εγκυκλοπαιδικά ως λογοτεχνικά και από επιστημονικής φαντασίας μέχρι επιστημονικά αποτελούν προσφιλή διέξοδο από το σχολικό μάθημα σε περιοχές όπου εξωσχολικές δραστηριότητες είναι περιορισμένες.
Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν, να εντοπίσουν και να αντλήσουν εύκολα και γρήγορα πληροφορίες από τον οργανωμένο κατάλογο της βιβλιοθήκης καθώς και να δανειστούν υλικό σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας που τη διέπει. Δίνεται έτσι η δυνατότητα και στους νέους πιο απομακρυσμένων περιοχών να αποκτήσουν αναγνωστικές συνήθειες , κάτι που στερούνται σε σχέση με τους νέους των αστικών κέντρων.


Το υλικό της κινητής βιβλιοθήκης μας – όπως και της σταθερής βιβλιοθήκης – είναι ενταγμένο σε ηλεκτρονικό συλλογικό κατάλογο (online κατάλογος), και είναι προσβάσιμο μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση : http://194.63.232.241/

H κινητή βιβλιοθήκη Καρπενησίου επισκεπτόταν τα παρακάτω σχολεία – δανειστικά κέντρα :
Βρεφονηπιακοί : Ραπτόπουλο
Νηπιαγωγεία : Φουρνά, Άγιος Νικόλαος, Δυτ. Φραγγίστα, Κρέντη, Παλαιοκατούνα, Ραπτόπουλο, Τριπόταμος, Άγιος Γεώργιος, Τοπόλιανα, Βαλαώρα
Δημοτικά : Φουρνά, Δυτ. Φραγγίστα, Βίνιανη, Κερασοχώρι, Κρέντη, Παλαιοκατούνα, Γρανίτσα, Ραπτόπουλο, Τριπόταμος, Τσούκα, Άγιος Γεώργιος, Τοπόλιανα, Βαλαώρα, Καστράκι
Γυμνάσια : Φουρνά, Κερασοχώρι,Δυτ. Φραγγίστα, Παλαιοκατούνα, Γρανίτσα, Ραπτόπουλο
Λύκεια: Φουρνά, Κερασοχώρι, Επαγγελματικό Λύκειο Δυτ. Φραγγίστας,
Γρανίτσα, Ραπτόπουλο

Η κινητή βιβλιοθήκη σήμερα επισκέπτεται τα σχολεία που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Καρπενησίου.

Πιο συγκεκριμένα η βιβλιοθήκη μας σε συνεργασία με το Δήμο Καρπενησίου, ο οποίος παραχωρεί τον οδηγό για το βιβλιοαυτοκίνητο, πραγματοποιεί επισκέψεις με την κινητή της βιβλιοθήκη στα παρακάτω χωριά που λειτουργούν σχολεία της Προσχολικής, της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης : Μεγάλο Χωριό, Στένωμα, Φουρνά και Πλάτανος.

Στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων δίνεται η δυνατότητα δανειζόμενοι υλικό της βιβλιοθήκης (βιβλία, βιντεοκασέτες, cd-rom και dvd) να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να ψυχαγωγηθούν και συνακόλουθα να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.